De voor mij drie belangrijkste morele waarden in de zorg

Als iemand mij vraagt welke morele waarden ik ten opzichte van de gezondheidszorg en het verlenen van zorg heb, dan kan ik een lange lijst met woorden opdreunen. Behulpzaamheid, bekwaamheid, betrouwbaarheid, correctheid, duidelijkheid, flexibiliteit. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Wanneer mij vervolgens gevraagd wordt een top drie samen te stellen, dan zou ik meteen de volgende waarden opnoemen: autonomie, mensgerichtheid en respect. In dit blog leg ik uit waarom ik juist deze drie morele waarden belangrijk vind.

Autonomie

Autonomie is voor mij een belangrijke morele waarde, omdat ik vind dat een patiënt moet kunnen beslissen over wat voor zorg hij wilt ontvangen. De patiënt heeft een mening en daarvoor kan ik alleen maar respect hebben. Ik omschrijf autonomie ook wel als zelfbeschikking en medezeggenschap. Het is naar mijn idee van belang voor de zorg, omdat het een gevoel van waardering, gezien worden en vrijheid voor de patiënt teweegbrengt. Een kanttekening bij dit verhaal over autonomie is dat het geven van zelfbeschikking over de eigen zorg cognitief en lichamelijk wel veilig moet zijn.

Mensgerichtheid

Verder is een patiënt voor mij geen nummer en is de zorg voor mij geen molen die alleen maar moet blijven draaien en produceren. Mensgerichtheid is voor mij dan ook een belangrijke morele waarde in de zorg. Het zorgt voor een band tussen de hulpverlener en de patiënt en voor kwaliteit. Mensgerichte zorg moet volgens mij vanzelfsprekend zijn. Het is van belang voor de zorg, omdat het volgens Sanders een omgeving schept waarin de zorgverlener het beste van zichzelf kan geven.

Respect

De morele waarde respect hangt eigenlijk samen met autonomie en mensgerichtheid. Hierbij gaat het om respect voor elkaar, als zorgverlener voor de patiënt en andersom. Respect is in de zorg onder andere van belang, omdat het naar mijn idee voor onderling vertrouwen, betere communicatie en daarmee betere zorgverlening zorgt.

Welke morele waarden zijn voor jou belangrijk in de zorg? Ik hoor het graag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s