REEKS | Een ode aan oma #1 – Samen op avontuur naar Wales

Een tijd geleden ging ik voor het eerst sinds lange tijd op avontuur met mijn oma. We zouden gaan lunchen en een strandwandeling maken in Scheveningen. Ze vertelde mij dat het minstens twintig jaar geleden was dat zij daar naartoe was geweest. Het ontroerde mij, want mijn oma heeft een heel grote plek in mijn hart en ik gun haar dan ook alle mooie dingen uit het leven toe. Mijn oma verdient meer uitjes en daar wil ik voor zorgen.

Inmiddels staat er een reis naar Wales op het programma. Een wens die voor mijn oma uitkomt. In de blogreeks ‘Een ode aan oma’ neem ik je mee in de bijzondere relatie die ik met haar heb en de reis die wij gaan maken.

Eenzaamheid
Veel ouderen zijn eenzaam. Ze missen een maatje met wie zij alles kunnen bespreken en vrienden om leuke dingen mee te doen. Mijn oma is één van die personen. Ondanks dat zij pas halverwege de zeventig is, heeft zij al veel vriendinnen overleefd. Zij waren vrijwel altijd ouder dan mijn oma. Ze heeft nog een goede vriendin, voor wie mijn oma veel overheeft.  Zo doet ze iedere vrijdag boodschappen en helpt ze in het huishouden. De rol van mantelzorger wordt steeds groter dan die van vriendin.

Ik zeg niet zomaar dat mijn oma eenzaam is. Dit is haar eigen ervaring, welke zij openlijk naar mij uitte en waar we lange gesprekken over hebben gevoerd. Ik vond dat heel erg moeilijk en voelde mij er een beetje verantwoordelijk voor. Dit was onterecht, aldus oma. Ze ziet mij liever voor mijn toekomst vechten dan dat ik iedere dag met haar aan het theeleuten ben.

Familiebanden
Onze familie is klein en buiten mijn moeder, mij en haar zoon, ziet of spreekt mijn oma weinig familieleden. Sommige familiebanden zijn helaas niet zoals we ze graag zouden zien. Zo heeft iedere familie weer zijn eigen perikelen. Ik wil dan ook zo vaak mogelijk koffie bij mijn oma drinken, kletsen en vooral leuke dingen met haar doen.

Online vrienden maken
Vroeger bestonden de mogelijkheden met betrekking tot online ontmoetingswebsites en datingsites nog niet. Maar mijn oma heeft ze ontdekt. Tot op de dag van vandaag zat er nog niet veel ‘soeps’ tussen de potentiële ‘vrienden’, maar de online wereld heeft volgens oma wel weer nieuwe ervaringen en leuke uitstapjes met zich meegebracht.

Leuke dingen doen
Mijn oma vertelt mij vaak dat zij graag naar het theater gaat of  een wandeling door het bos of over het strand zou willen maken, met de honden. Dit zijn dingen die ik graag met haar doe. Mijn moeder vertelde mij laatst dat oma nog graag naar Engeland zou willen, met de auto door de heuvels en typisch Engelse dorpen bezoeken.

De verrassing
In april liep ik met haar in de stad. “Oma, wat zou je ervan vinden als ik zeg dat ik de reis naar Engeland heb geboekt?” In eerste instantie reageerde ze niet, daarna zei ze dat dit echt niet kon en na een cappuccino was de boodschap geland. Ze moest even wennen, maar het zou een avontuur worden. Aan de nieuwe zomerjas, wandeltas en reisgids van Wales te zien, kijkt oma er wel naar uit. Vrijdag 9 augustus vertrekken we vanaf Hoek van Holland met de boot naar Harwich. Meer details volgen nog in een apart verhaal.

fullsizeoutput_cd1

Renée is gek op reisjes, is een fan van haar kat, houdt van schrijven, rondde de opleiding Communicatie af en volg nu de opleiding Verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht. Sinds 2018 is zij bij het UMC Utrecht als leerling Verpleegkunde in dienst. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Advertenties

Een gedachte over “REEKS | Een ode aan oma #1 – Samen op avontuur naar Wales

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s