Ik behaalde mijn propedeuse Verpleegkunde

De afgelopen paar dagen had ik pas echt tijd om over de afgelopen paar maanden na te denken. Ik behaalde afgelopen week mijn propedeuse Verpleegkunde met een 8,3 gemiddeld en ik sta ervan versteld hoeveel het afgelopen jaar is veranderd. Een paar maanden geleden had ik niet kunnen denken dat ik zou staan waar ik nu sta. De hoop was er overigens wel. In dit blog geef ik een korte samenvatting van het afgelopen jaar, mijn eerste jaar als verpleegkundige in spé.

Mijn kantoorbaan inruilen
Een kantoorbaan bleek niet echt voor mij te zijn weggelegd. Van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur aan het werk. Vaste pauzes, een vaste plek, een vaste locatie, iedere dag dezelfde mensen. Het communicatievak is mooi, maar ik wilde meer. Ik dacht over het volgen van een masteropleiding na, maar het starten van een geheel nieuwe opleiding spookte ook door mijn hoofd.

In het ziekenhuis
Ik weet nog dat ik op bezoek was bij een vriend in het ziekenhuis. Ik zat op een stoel naast de koffieautomaat in een van de vele wachtruimtes. Twee verpleegkundigen liepen voorbij, ze lachten en spraken met een patiënt in een rolstoel die één van de twee vooruit duwde. Ik dacht aan vroeger, aan een bepaalde periode op de middelbare school. Eigenlijk wilde ik toen al een studie in de zorg volgen. Waarom ik het nooit heb gedaan? Geen idee. Ik zag mezelf eerder door de straten van New York in een mantelpakje paraderen. Uiteindelijk is de behoefte aan een mantelpakje weggezakt en staat New York nog steeds op mijn bucketlist.

Verpleegkunde in deeltijd
Toen ik in 2017 de opties voor het volgen van een deeltijd bacheloropleiding aan het uitzoeken was, dacht ik dat het überhaupt niet mogelijk was om de opleiding Verpleegkunde in die variant te volgen. Uiteindelijk kwam ik bij Hogeschool Utrecht uit, waar het wel mogelijk was (en nog steeds is). Ik schreef mij in, want nee, ik wilde niet nog een keer spijt krijgen.

Pittige deeltijdopleiding
De opleiding viel zwaar. Vooral de variant deeltijd versneld is erg pittig. Je sociale leven kun je hierbij vrijwel gedag zeggen. En dat voor een half jaar korter studeren? Nee, bedankt. Na drie weken diende ik een verzoek in om de opleiding volgens de reguliere route te volgen. Ik baalde hier enorm van, want ik wilde ontzettend graag als duale student bij het UMC Utrecht aan de slag. Dit kon toen alleen wanneer je de eerste 1,5 jaar van de versnelde variant of 2,5 jaar van de reguliere variant had afgerond.

Duale variant
Duaal studeren had toch wel echt mijn voorkeur. De combinatie van stage, werken en studeren (en sociale activiteiten) viel erg zwaar. Gedurende mijn stageperiode heb ik dan ook zeker vier keer geroepen dat ik niet meer wilde. Ik moest of stoppen met studeren of met werken. Dankzij mijn partner, vrienden en familie heb ik toch doorgezet en daar ben ik hen dankbaar voor, want toen kwam daar die vacature!

UMC Utrecht
Er kwam een vacature voor duale eerstejaars studenten bij het UMC Utrecht online. Ik trok de stoute schoenen aan en besloot te solliciteren. Ondanks dat ik al op de helft van mijn eerste jaar was, werd ik toch voor een assessment uitgenodigd. Ik dacht oprecht dat ik die had verpest (wat een vervelende toetsen). Uiteindelijk rolde er een profiel uit waar ik mij ook echt in kon vinden. Ik herkende mezelf. Dit profiel was ook wat het UMC zocht, want ik mocht op gesprek komen.

Inmiddels zijn we alweer vier maanden verder. Ik heb mijn propedeuse Verpleegkunde behaald, mijn huidige baan opgezegd en per september stap ik over naar de duale variant van de opleiding tot verpleegkundige. Ik kijk ernaar uit om mij volledig op mijn nieuwe toekomst als verpleegkundige (i.o.) te kunnen richten.

Renée is gek op reisjes, is een fan van haar kat, houdt van schrijven, rondde de opleiding Communicatie af en volgt nu de opleiding Verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht. Per september treedt zij bij het UMC Utrecht in dienst. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s