Hoe ik van mijn cliënten afscheid nam

“Wanneer kom je weer terug?” Vroeg een bewoonster. Ik moest even slikken. “Dit is mijn laatste dag mevrouw”, zei ik. “O.” Dit was het enige dat zij daarop te zeggen had. Ze staarde een beetje voor zich uit waarna zij mij vroeg of ik nog cadeautjes had gekregen. Ik knikte en pakte de doos vol leuke spulletjes die ik van mijn collega’s had gehad.  Aan alles komt een einde. Ook aan mijn eerste stage.

Mijn eerste stageperiode duurde ‘slechts’ tien weken. Op mijn eerste dag had ik geen idee wie de bewoners waren, wat hun zorgbehoefte was en wat mij te wachten stond. Tien weken later hadden zij mijn hart veroverd en vond ik het moeilijk om afscheid te nemen.

Mijn laatste dag

Op mijn laatste dag besloot ik samen met de bewoners een appeltaart te bakken. Naja, uiteindelijk bakte ik die met ‘slechts’ één bewoonster. De rest zat de krant te lezen, muziek te luisteren of lag te slapen. Appels schillen, de vulling mixen en het deeg maken. We voltooiden deze taken, terwijl wij kletsten over vroeger. Mevrouw vertelde wat voor werk ze had gedaan en hoe haar kinderen heetten. Dit vertelde zij bijna iedere dag, want net als de andere bewoners heeft zij dementie.

De heerlijke geur van een vers gebakken appeltaart verspreidde zich ondertussen door de woonkamer, waar de bewoners later die dag onder het genot van een kopje koffie van ons baksel genoten.

En dat was het dan. Uit het oog en uit het hart zeggen ze weleens, toch? Deze bewoners zal ik wellicht niet snel nog een keer zien, maar ze vergeten doe ik niet. Wellicht dat zij mij al zijn vergeten, maar daar kunnen ze niks aan doen.

Het was een mooie ervaring. In september start ik met mijn tweede stage. Waar? Dat weet ik nog niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s