Welke mogelijkheden biedt LinkedIn?

Tijdens mijn opleiding Communicatie aan Hogeschool Leiden werd LinkedIn als één van de eerste online platformen genoemd. Het zou namelijk een goede plek zijn om jezelf aan de zakelijke markt te presenteren. Inmiddels wordt LinkedIn door steeds meer bedrijven in hun middelenmix meegenomen. Maar wat kun je nou eigenlijk allemaal met LinkedIn?

Persoonlijk gebruik ik LinkedIn vooral als digitaal CV. Daarnaast lees ik af en toe wat artikelen en updates van groepen en blijf ik op de hoogte van de prestaties van personen in mijn netwerk. Ik vind LinkedIn steeds meer op Facebook lijken (of andersom). Je hebt een tijdlijn met updates, je hebt profielen, er verschijnen links naar artikelen en noem het maar op. Overigens is LinkedIn natuurlijk wel zakelijker. Zo kun je ook honderden vacatures bekijken, en soms zelfs met je profiel solliciteren. Je zult daarentegen niet zo snel een ‘Ik geef weg’-groep tegenkomen. Wat kun je dan wel allemaal met LinkedIn?

LinkedIn in cijfers

LinkedIn heeft maandelijks ongeveer 4,2 miljoen Nederlandse gebruikers (Oosterveer, 2017). In totaal zijn er ongeveer 6,1 miljoen Nederlandse LinkedIn-accounts en 69 procent van de totale Nederlandse gebruikers maakt daarmee maandelijks gebruik van het platform. Het is dan ook niet zo gek dat Nederland volgens LinkedIn Nederland (2015) al jaren in de top 3 van ‘most engaged LinkedIn countries’ staat. 

“LinkedIn is meer dan een vacaturebank. Het platform veranderde de afgelopen jaren enorm.”

Wat kun je met LinkedIn?

LinkedIn kreeg een aantal jaar geleden voornamelijk bekendheid als vacaturebank, maar de laatste jaren is het meer en meer een sociaal platform geworden, waar kennisdeling vooropstaat. Met mogelijkheden tot het schrijven van eigen blogs (LinkedIn Pulse) en het eenvoudig delen van deze blogs, laat je op LinkedIn zien welke kennis je in huis hebt. Zo maak je jouw thought leadership-positie in de markt kenbaar en breng je die door middel van zeer speciieke targetting bij jouw doelgroep. Iedere week plaatsen mensen rond de 160.000 blogs. LinkedIn biedt in ieder geval genoeg leesvoer.

Ongeveer 50 procent van de B2B-kopers gebruikt LinkedIn ook als een bron bij het maken van aankoopbeslissingen (LinkedIn, 2017). 76 procent van de B2B-kopers gebruikt aanbevelingen uit het eigen netwerk bij het maken van aankoopbeslissingen. Het opzetten van netwerkmogelijkheden is iets waar LinkedIn enorm goed is. Mede hierdoor is het platform onwijs geschikt voor leadgeneratie.

Van de marketeers zet volgens social media examiner (2016) 67 procent LinkedIn met enige regelmaat in voor marketingactiviteiten. Hiermee staat LinkedIn na Facebook en Twitter op de derde plek (dit is natuurlijk wel weer van de doelgroep afhankelijk). Voor B2B-marketeers is dit aantal groter (86%). B2C- marketeers gebruiken in 58 procent van de gevallen LinkedIn. Ondanks dat marketeers aangeven Twitter vaker in te zetten dan LinkedIn, wordt het platform, na Facebook, wel door B2C-marketeers als meest waardevol gewaardeerd. Voor B2B-marketeers is LinkedIn het meest waardevolle socialmediamarketingplatform.

De voordelen van LinkedIn

Eerder genoemde feiten zijn natuurlijk allemaal heel erg leuk, maar in hoeverre kan LinkedIn bieden wat jij persoonlijk of zakelijk nodig hebt? Hieronder benoem ik een aantal voordelen.

  • B2B-netwerken – Je kunt via LinkedIn makkelijk bedrijven vinden die tot jouw doelgroep behoren.
  • Kennisdeling – Met LinkedIn Pulse en Slideshare kun je via LinkedIn jouw expertise met de hele wereld delen.
  • B2C-netwerken – Een goed bijgehouden LinkedIn-proiel is een mooie manier om te bouwen aan een sterk merk.
  • Leadgeneratie – De combinatie tussen netwerken en kennisdeling zorgt, mits het past bij de problemen en doelen van de lezer, voor unieke leadgeneratiemogelijkheden.
  • Recruitment – LinkedIn heeft tal van mogelijkheden voor recruitment om de perfecte kandidaat te vinden voor openstaande functies.
  • SEO – LinkedIn biedt een extra kanaal om aan SEO-exposure te werken.

De nadelen van LinkedIn

Naast voordelen kent ieder sociaal platform ook nadelen. Hieronder vind je de nadelen van LinkedIn.

  • Advertising via LinkedIn is relatief duur.
  • Je bereik minder mensen dan via andere sociale platformen. ‘Slechts’ 4,3 miljoen Nederlanders maken gebruik van LinkedIn. Facebook heeft daarentegen ruim 10 miljoen gebruikers.
  • Een waardevol netwerk opbouwen op LinkedIn kost tijd. Het gebruik van LinkedIn vergt via overtuigingskracht. Je moet mensen bijna ‘smeken’ om jouw updates te volgen. LinkedIn wordt nou eenmaal niet dagelijks door iedereen gebruikt.
  • Veel marketeers stellen niet het opbouwen van een relatie boven het proberen van het sluiten van een verkoopdeal. Dit zorgt voor een verkeerd beeld van het gebruik van LinkedIn door bedrijven.

Owned of Earned media op LinkedIn inzetten

Wanneer je met LinkedIn aan de slag gaat, zul je waarschijnlijk eerst organische content plaatsen. Dit zijn niet-betaalde berichten die vaak doorlinken naar eigen blogs en landingspagina’s. Als je de behoefte van jouw doelgroep kent, kun je hier op deze manier goed op inspelen.

Naast organische content biedt LinkedIn ook betaalde opties om op die manier jouw doelgroep te bereiken. Je kunt hierbij uit vier betaalde opties kiezen: sponsored content, sponsored Inmail, text ads en dynamic display ads.

Waar gebruik jij LinkedIn voor?

Renée is communicatiespecialist, reisgek, een fan van haar kat en studente Verpleegkunde. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Bronnen:
Coosto
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s