5x Malta tijdens een hittegolf

Tijdens mijn vakantie op Malta heb ik mij meerdere keren afgevraagd welke temperatuur een menselijk lichaam maximaal aankan. Volgens Quest hangt dit van meerdere factoren af, maar die wil ik nu niet allemaal bespreken. De vraag die ik vooral wil beantwoorden is: wat kun je het beste doen wanneer je tijdens een hittegolf (of gewoon met warm weer) naar Malta gaat?

De airco in onze hotelkamer in Sliema was mijn beste vriend. De temperaturen stegen buiten tot bijna 40 graden overdag en koelde in de nacht naar 26 graden af. Het was benauwd en op sommige plekken stond helemaal geen wind. Als er wel wind stond, voelde het overigens alsof iemand met een warme föhn in je gezicht stond te blazen. Tijdens een jeeptocht over Malta (af te raden met warm weer) kwamen wij langs een plek met verschillende loodsen met winkels. Hier heb ik uiteindelijk een waaier gekocht. Dit was een hele verademing. Je ziet ook heel veel lokale bewoners met een dergelijke waaier rondlopen.

20170805_140622

De dagelijkse temperatuur was op Malta eigenlijk veel te hoog om een stad te bezoeken. Ja, de steden zijn afgevinkt, maar je wilt niet weten hoe. Ik zou daarom in de toekomst graag nog een keer naar Malta teruggaan. Je vraagt je misschien af welke activiteiten dan wel ‘goed te doen’ zijn bij hoge temperaturen? Hieronder heb ik er een paar genoteerd.

The Malta Experience

Tijdens een bezoek aan de huidige hoofdstad Valletta hingen door de hele stad borden met ‘Visit The Malta Experience’. Na een kort bezoek aan Fort Elmo (het fort was gesloten), liep het zweet van mijn voorhoofd af en na overleg werd besloten ‘The Malta Experience’ te bekijken. Ja bekijken, want dit is eigenlijk een documentaire die 45 minuten duurt en op een heel groot scherm in een ondergrondse theaterzaal wordt uitgezonden. Je zet een koptelefoon op en kunt de documentaire in jouw eigen taal volgen.

Tijdens de drie kwartier durende documentaire van de hitte bijkomen, maar je leert ook heel veel over de geschiedenis van Malta. Alle historische bezettingen komen voorbij. Van de Romeinen, tot de Ottomanen en de Engelsen. Zo viel Malta tot 1974 onder het Britse staatshoofd, maar is het inmiddels een republiek met eigen regering.

Na de documentaire over de geschiedenis van Malta nam een gids de groep mee naar het oude ziekenhuis. Dit bezoek vond ik zelf heel indrukwekkend. De vrouw vertelde onder andere over de verschillende zalen, de binnentuin, en de operaties die uitgevoerd werden. Chirurgen werden bijvoorbeeld beroemd wanneer zij het snelst een operatie konden uitvoeren. Amputaties werden met een hakbijl uitgevoerd en nierstenen konden binnen vier minuten worden verwijderd. Op deze website vind je meer informatie over The Malta Experience.

dscn3039.jpg

Malta National Aquarium

Op Malta heb je veel verschillende, mooie baaien, maar de bewoners van de zee zie je eigenlijk niet. Het Malta National Aquarium biedt hierin uitkomst. Terwijl je geniet van de airco doorloop je verschillende ruimtes die allemaal een ander gebied in kaart brengen. Je begint bijvoorbeeld in ‘The Blue Grotto‘. Hier zwemmen alle vissen die daar ook in het wild leven. Meer informatie over het Malta National Aquarium vind je hier.

20170806_144055.jpg

Boottocht naar Gozo en Comino

Vanuit de haven in Sliema vertrekken er meerdere boten per dag naar Gozo en Comino, maar dit zal ook in andere kustplaatsen het geval zijn. Gozo is het kleinere en rustigere zusje van Malta en bij Comino bevindt zich the Blue Lagoon. Als je Gozo echt wilt bezoeken, kan ik je aanraden om eventueel nog een andere excursie te boeken of om zelf met de bus en ferry daar naartoe te reizen. Met een boottocht kom je namelijk niet verder dan het bekijken van de kust vanaf de boot. Je kunt natuurlijk wel lekker zwemmen en de wind is ook verkoelend.

Onze boot legde wel bij Comino aan en ik kan je dan ook zeker aanraden om niet alleen in de Blue Lagoon te zwemmen, maar om ook even een rondje over het eiland te lopen. Comino is niet heel groot (3,5 vierkante kilometer) en het uitzicht is fenomenaal. De kapitein van onze boot vertelde ook dat er maar één familie op het eiland woont. Daarnaast is er een uitkijktoren en heeft Comino een hotel dat alleen in de zomermaanden voor een beperkt aantal toeristen open is. Je kunt het beste bij jouw hotel of reisorganisatie informeren waar je een bootexcursie kunt boeken. Dit is overigens ook in het laagseizoen heel leuk om te doen.

dscn3242.jpg

Bezoek een kerk

Wil je dan toch een stad bezoeken? Dan kan ik je aanraden om heel veel kerken te bezoeken (die zijn er genoeg). Let er wel op dat je jouw schouders bedekt en dat een broek, rok of jurk minimaal tot aan jouw knieën komt.

20170806_220853

Genieten aan het strand

Je kunt natuurlijk ook afkoelen door één van de vele rotsstranden te bezoeken. Hier staat Malta om bekend. Wat ik heel erg fijn vond, was dat het water op die plekken vaak meteen diep en dus ook koel is. Let wel op de onderstroming van het water. Die kan erg sterk zijn. Malta heeft naast rotsstranden ook een aantal zandstranden, zoals Aghira Bay, Pretty Bay, Golden Bay en Armier Bay. Hieronder zie je een foto van het strand bij Aghira Bay.

20170803_134909.jpg

Renée is communicatiespecialist, reisgek, een fan van haar kat en studente Verpleegkunde. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s