Duizenden culturen bij Museum Volkenkunde in Leiden

Indonesië, Peru, Suriname en nog veel meer landen. Tijdens een bezoek aan Museum Volkenkunde in Leiden kwamen de meeste landen en hun culturen voorbij. Eigenlijk heb ik in één middag een kleine wereldreis in eigen land gemaakt. Lees verder en krijg een voorproef van de verschillende tentoonstellingen van Museum Volkenkunde.

De honderden volken van Indonesië

Onze reis begon rechts van de ticketbalie in Indonesië. In dit land wonen 300 (!) verschillende volken. Ieder hebben zij hun eigen taal en cultuur. De meeste collecties die Museum Volkenkunde bezit, zijn verzameld toen Indonesië nog een Nederlandse kolonie was.

museumvolkenkunde
Eén van de vele voorouderbeelden. Dit was op de Molukken heel belangrijk.
museumvolkenkunde
Een klein deel van de 350 poppen die Koningin Wilhelmina voor haar dertiende verjaardag kreeg.
museumvolkenkunde
De deurwachter Nandishvara.

De beeldcultuur van Japan

Na een kort bezoek aan Indonesië, reisden we verder naar Japan. We belandden in een wereld vol schattige figuren met grote ogen en gewelddadige verhalen en monsters. Daarnaast hebben we ook nog even met een kleine robot gedanst. Wil jij dit ook? De tentoonstelling over de Japanse Beeldcultuur is tot 27 augustus 2017 bij Museum Volkenkunde te bezichtigen.

Kledij van een fanatieke, Japanse fan.
De dansende, Japanse robot.

Hello Kitty
Enkele vrolijke figuren uit Japan.

Het invloedrijke China

Na ruim een half uur verruilden wij de Japanse beeldcultuur voor het invloedrijke China. Dit land speelt een grote rol in Oost-Azië dankzij de verfijning van kunst en techniek en de rijkdom van haar literaire geschiedenis. Niet alleen het boeddhisme is vanuit China doorgegeven aan Japan en Korea, ook het Chinese schrift en de staatkundige tradities.

Berg van onsterfelijken
De berg van onsterfelijken.

Korea en Japan

We vervolgden onze reis naar Korea en besloten daarnaast om nogmaals een bezoek aan Japan te brengen. Beide landen stonden lange tijd sterk onder invloed van China. Toch wisten Korea en Japan beiden hun eigen identiteit te behouden. Dit wordt goed zichtbaar in deze tentoonstelling van Museum Volkenkunde. Wat misschien wel een leuk feitje is om te vertellen: Japan was erg bang voor het Christendom en sloot zich daarom voor de buitenwereld af. Nederlanders op de handelspost Deshima en de Chinezen de enige twee groepen die welkom waren.

Handelspost Deshima
Een maquette van de handelspost Deshima.

 

De bekende Boeddhazaal

De Boeddhazaal van Museum Volkenkunde toont vijf eeuwenoude boeddhabeelden uit Japan. Die vormen het middelpunt van de zaal. Meer informatie over de collectie vind je hier.

20170717_14070520170717_140716

Het Noordpoolgebied

In het Noordpoolgebied is het zeven tot negen maanden per jaar tot 50 graden onder nul.  De collectie van Museum Volkenkunde bevat dan ook een aantal warme kledingstukken, vaak gemaakt van dierenvel. Daarnaast toont de collectie ook oude attributen, zoals een vissersboot.

20170717_141148.jpg

 

De Indiaanse culturen in Noord-Amerika

Noord-Amerika ontwikkelden heel lang geleden veel verschillende Indiaanse Culturen. Door ziektes en oorlogen die Europeanen naar het continent brachten, kwam hier deels een einde aan. De Indiaanse groeperingen bestaan gelukkig nog steeds en bouwen nog steeds aan hun toekomst. De collectie van Museum Volkenkunde geeft een mooi inzicht in de leefwijze van de Indiaanse stammen.

20170717_141440

 

Midden- en Zuid-Amerika

Midden- en Zuid-Amerika bevat meerdere eeuwenoude culturen met ieder een legendarische geschiedenis. De tentoonstelling over Midden- en Zuid-Amerika geeft over de verschillende culturen een impressie. Denk hierbij aan de Maya’s, Azteken, Amazone volken en de Inca’s.

20170717_14223620170717_142257

 

Afrika’s legendarische koninkrijken

De collectie van Museum Volkenkunde geeft inzicht in legendarische koninkrijken, zoals Mali, Benin, Ashanti en Kongo. In Afrika komen altijd nog duizenden, verschillende culturen voor. De grenzen van die groeperingen komen alleen niet overeen met de landgrenzen. Dit is een erfenis van het koloniale tijdperk.

20170717_14350120170717_143222

Mijn conclusie

Een bezoek aan Museum Volkenkunde is zeker een aanrader. Neem vooral de tijd voor de verschillende collecties. Ik was zelf vooral onder de indruk van de tentoonstelling over Noord- en Midden Amerika.

Meer informatie over Museum Volkenkunde vind je hier.

Renée rondde in 2016 de opleiding Communicatie af, is reisgek, een fan van haar kat en studente Verpleegkunde. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s