Waarom vieren wij onze verjaardag?

Het is vandaag alweer 24 jaar geleden dat mijn ouders mij op de wereld hebben gezet. En ieder jaar vier ik mijn verjaardag opnieuw. Soms door te eten met familie en een andere keer door een groot feest te geven (dit jaar doe ik het allebei). Laatst spookte in mijn hoofd de vraag rond waarom wij eigenlijk onze verjaardag vieren. Waar komt de viering van onze verjaring vandaan?

Het oude Egypte

Het vieren van iemands verjaardag is eigenlijk al een heel oude traditie. Archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat Farao’s rond 3000 vChr. soortgelijke feesten vierden. Hier is niet iedere historicus het overigens mee eens. Sommigen denken dat het niet om de viering van de geboortedag van de Faroa’s ging, maar om de dag waarop zij tot Farao werden ‘gekroond.’ Deze gebeurtenis kan overigens ook als verjaardagsfeest gezien worden, omdat een Farao die dag werd geboren als een god.

Het huidige verjaardagsfeest is afkomstig uit Duitsland.

Griekse taarten

De tussenkop zegt het eigenlijk al. De reden dat we ieder jaar een taart kopen of bakken en vervolgens met familie en vrienden oppeuzelen, komt uit de tijd van de oude Grieken. Zij bakten taarten in de vorm van een halve maan voor de god Artemis. De kaarsen werden daarbij gebruikt om een boodschap over te brengen. Daar komt ook de traditie van het uitblazen van de verjaardagskaarsen en de bijbehorende wens vandaan. De rook die na het uitblazen van de kaarsen ontstaat, brengt de wens meteen naar de goden. Wat zal ik dit jaar eens wensen?

De Romeinse verjaardagsrevolutie

Aan de Romeinen hebben wij eigenlijk de huidige verjaardagsfeesten te danken. In het Romeinse tijdperk veranderde namelijk veel, vooral voor de mannen. De Romeinse heren kregen échte feesten met lekkere verjaardagstaarten. Daarnaast werden de verjaardagen van de hoge pieten veelal uitgeroepen tot nationale feestdagen (doet mij denken aan Koningsdag). Vrouwen moesten overigens nog eeuwen (tot de 12e eeuw) wachten tot hun geboortedag gevierd werd.

De duistere, westerse verjaardag

In het westen werd een verjaardag als iets gevaarlijks gezien. De Romeinen lieten onze ‘heidense’ voorouders namelijk kennismaken met de cultus van de belangrijke god Mithras. Om deze god te eren werden er luidruchtige feesten gehouden. Denk hierbij aan gestamp, geschreeuw en luide muziek. Dit alles moest er voor zorgen dat het kwaad niet kon toetreden.

Vrouwen moesten eeuwen wachten tot zij hun verjaardag ‘mochten’ vieren.

Kerkelijke invloeden

Het Christendom deed steeds meer zijn intreden. Hiermee verdwenen langzaamaan ook de luidruchtige feesten. Toch werd de kerk steeds soepeler. Natuurlijk werd de verjaardag van Jezus Christus gevierd, maar ook de hooggeplaatste mensen vierden het. In dit opzicht was er over de eeuwen heen dus niet heel veel veranderd. Het is namelijk niet bekend of het ‘gewone’ volk ook hun verjaardag vierde.

Het huidige verjaardagsfeest

Het verjaardagsfeest, zoals we dat nu kennen, komt waarschijnlijk uit Duitsland. Denk hierbij aan het hele pakket: liederen, kaarten, cadeaus, versiering, taart en kaarsen. Taarten waren in het begin overigens alleen voor de hogere bevolkingslagen verkrijgbaar, omdat die best prijzig waren. Pas tijdens de Industriële Revolutie konden taarten door middel van massaproductie gemaakt worden en werden ze voor iedereen betaalbaar.

Renée is communicatiespecialist, reisgek, een fan van haar kat en studente Verpleegkunde. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Bronnen:
Verjaardagswijzer
IsGeschiedenis
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s