Het ideale aantal woorden voor een blog

Hoeveel woorden moet een blog of een artikel bevatten? Dit is een vraag die ik mezelf ook weleens stel, want de meeste blogs die ik schrijft zijn helemaal niet zo lang, qua woorden dan hè. Een foto zegt meer dan duizend woorden, toch?

Een korte blog met veel foto’s vind ik persoonlijk leuker om te lezen, maar dan moeten er lezers beschikbaar zijn. Hoe vind je die? Dit kan door middel van sociale media, maar ook door jouw positie op Google te verhogen. Neem nou mijn eerdere blog over Boerderij Meijendel. Met 259 woorden is dit een korte blog. En wat doet Google met de inhoud van dit verhaal? Niet zoveel, want Google heeft niet zoveel om te indexeren. Ik had het verhaal beter kunnen uitbreiden door bijvoorbeeld alle activiteiten toe te lichten.

Waarde geven aan jouw content

Door dieper op een onderwerp in te gaan, voeg je waarde aan jouw verhaal toe. Maar wanneer is een blog of artikel waardevol? Je kunt dit woord gebruiken wanneer 77 proces van jouw websitebezoekers het artikel leest. Dit is veel meer in vergelijking met een fysiek krantenartikel. Maar hoe komt dat dan? Onderzoek (Molenaar, E. 2014) heeft aangetoond dat mensen meer bereid zijn om online een artikel te lezen, omdat de lezer dan tijd heeft gestoken in het opzoeken van het artikel. Is dit bij jullie ook zo? Want zelf ervaar ik het wel, behalve bij een app als Blendle. Dan lees ik de artikelen, die dagelijks voor mij worden klaargezet, alsnog niet.

Aspecten online leesgedrag content

Volgens Neil Patel (SEO-expert) zijn er nog veel meer aspecten die invloed hebben op het online leesgedrag van mensen. Hieronder vind je ze.

  1. Wees bewust van wat je schrijft, want wat wil je nu eigenlijk zeggen? Hoeveel woorden heb je nodig voor jouw verhaal? Hoe vaak plaats je überhaupt een blog of artikel? Want hoe vaker iemand een blog plaatst, des te korter de blog vaak is. Voor bloggers die minder vaak een verhaal plaatsen, geldt natuurlijk het tegenovergestelde.
  2. Je moet doelen stellen. Denk hierbij aan conversie, zichtbaarheid en het bevorderen van doelen op het gebied van SEO.
  3. Voor wat voor publiek schrijf je? Vloggen is populair onder jongeren, maar ouderen lezen vaak nog een lang artikel. Het soort publiek is ook van invloed op het aantal woorden van jouw content, want bij een video is dit niet belangrijk.

Het magische aantal woorden

Volgens Neil Patel kun je het beste een artikel rond de 2000 to 3000 woorden schrijven. Die wordt volgens hem het beste gelezen, omdat Google meer woorden heeft om te indexeren. Hierdoor word je beter gevonden, omdat jouw content het beter doet in de zoekresultaten.

Naast verbeterde zoekresultaten, kun je bij langere artikelen ook meer de diepte ingaan en dan kom ik toch weer terug bij het toevoegen van ‘waarde’. Je hoeft natuurlijk niet iedere week twee keer een lang artikel te plaatsen. Begin eerst eens bij één keer per maand. Dit is ook een doel dat ik voor mezelf heb gesteld. Een lang artikel vraagt namelijk om tijd en onderzoek. Je bent zo een avond of dag bezig. Wellicht kunnen we over een jaar samen de resultaten bestuderen en een vergelijking tussen korte en lange artikelen maken?

Renée is communicatiespecialist, reisgek, een fan van haar kat en studente Verpleegkunde. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Advertenties

2 Replies to “Het ideale aantal woorden voor een blog”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s