Welk verhaal vertel jij in een blog?

Mensen onthouden informatie sneller wanneer je het in een verhaalvorm giet. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een blog of een vlog. Maar welk verhaal vertel jij eigenlijk? Het is in ieder geval belangrijk dat jij jouw eigen verhaal vertelt!

Aansluiting en herkenning
Als blogger zoek je aansluiting bij een groep. In het geval van een zakelijke blog bestaat die groep vaak uit (potentiële) klanten die jij van jouw expertise kunt overtuigen. Daarnaast is herkenning heel erg belangrijk. Welk probleem zou een potentiele klant bijvoorbeeld kunnen hebben? Je kunt hier op inspelen door in een blog een oplossing voor het probleem aan te bieden.

Eigen leerpunten verwerken

Je kunt voorbeelden uit de praktijk gebruiken om jouw verhaal of boodschap te ondersteunen. De leerpunten en de essentie van het verhaal zijn hierbij belangrijk. Stel bij het schrijven van een blog bijvoorbeeld de onderstaande vragen.

  1. Hoe verliep de campagne?
  2. Wat gebeurde er tijdens de campagne?
  3. Wat leerde je over het soort campagne?
  4. Wat leerde je over jezelf en eventuele medecollega’s?

De antwoorden op deze vragen kun je gebruiken om een verhaal te vormen en om hier vervolgens een les aan te koppelen. Persoonlijke ervaringen voegen waarde aan jouw verhaal toe. Ik merk dat ik die ervaringen nog te weinig toepas in de artikelen en blogs die ik schrijf. Dat is voor mij dan ook een persoonlijk verbeterpunt.

Blijf vernieuwen

We kunnen allemaal verhalen vertellen, maar het moet niet iedere keer hetzelfde trucje zijn. Blijf vernieuwend! Durf ook risico’s te nemen. Jij moet met jouw verhaal laten zien dat dit echt jouw passie is en dat je een expert bent.  Lef en authenticiteit zijn dan ook de twee kernwoorden in dit hele verhaal. Die twee gaan hand in hand.

Laat in jouw verhaal jouw mening naar voren komen. Wees oprecht. Vertel niet alleen jouw successen, maar deel ook de fouten en daarmee de leermomenten. Dit boost ook het stukje herkenning.

De WRITE-methode

In het boek ‘Bloggen doe je zo; met de WRITE-methode’ wordt de WRITE-methode toegelicht. Die kun je gebruiken wanneer je graag een steun in de rug wilt bij het schrijven van jouw verhalen. Hieronder wordt iedere letter heel kort toegelicht.

  • W van writing – hanteer een structuur, let op jouw taalgebruik en maak een planning.
  • R van results – stel vooraf een doel. Hoeveel bezoekers wil je bijvoorbeeld op jouw website genereren door middel van jouw verhaal?
  • I van improve – doe iets met de resultaten van de eerder gestelde doelen. Hoe kun jij jezelf verbeteren?
  • T van top – je staat niet alleen aan de top wanneer je een expert bent. Je bent ook een leider en rolmodel.
  • E van expert – je hoeft niet te wachten met het opbouwen van een expertstatus. Ga hier actief mee aan de slag.

In het boek worden de letters verder uitgewerkt. Wil je het boek lezen en heb je een bibliotheekabonnement? Check dan of jouw bibliotheek het boek heeft. Ik kon hem als ebook lenen. En anders kun je het boek hier kopen.

Renée is communicatiespecialist, reisgek, een fan van haar kat en studente Verpleegkunde. Wil je op de hoogte blijven? Volg haar dan op Instagram en Twitter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s