Merkwaarden met EEG- en MRI-onderzoek meten

Het is inmiddels alweer 2017 en vandaag de dag is heel veel mogelijk. We hoeven bijvoorbeeld geen saaie enquête meer te versturen om merkwaarden te meten. Je kunt ook gewoon Big Data, AB-testing, een EEG- of een MRI-onderzoek inzetten. Wil je hier beknopt meer over weten? Lees dan verder.

Big Data

Big Data is eigenlijk het verzamelen van bakken vol met informatie. Vervolgens zou je hier patronen in kunnen ontdekken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld te weten komen wanneer je het beste een aanbieding aan een (toekomstige) klant kunt toesturen of wat de behoeften van je klanten zijn. Je kunt dus eigenlijk het toekomstige gedrag voorspellen. En de persoon van wie de data is, weet zelf die verbanden niet eens. Handig toch? Dit kleine stukje tekst is natuurlijk kort door de bocht. Dus ik kom hier zeker nog een keer op terug.

AB-testing

AB-testing houdt eigenlijk gewoon in dat je de hele tijd kleine veranderingen aan het testen bent om zo de meeste ideale situatie te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een knop op de website. Op welke knop klikken bezoekers vaker? Op de groene of de blauwe knop en welke foto levert meer op? Door te testen kunnen bedrijven een hogere conversie behalen en de omzet vergroten. Hoe beter je dus test, des te beter jouw middelen worden en des te meer profijt jij dus behaalt.

EEG en MRI

De EEG en de MRI? Hoe kun je daar nou merkwaarden mee testen? Dit was in ieder geval mijn eerste vraag. Hieronder leg ik het graag uit.

EEG is de afkorting voor elektro-encefalografie. Dit is een soort hersenscan waarbij de elektrische activiteit van de hersenen wordt gemeten. Zo kan een bedrijf er bijvoorbeeld voor kiezen om verschillende respondenten een EEG-onderzoek te laten ondergaan en tijdens dit onderzoek verschillende campagne-uitingen te laten zien. Het onderzoek geeft vervolgens inzicht in fysieke reactie. Die delen wij in drie groepen in: excitement, frustration en engagement.

MRI is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging. Wanneer je hiervoor kiest, kun je nog meer resultaten behalen, want met dit onderzoek ga je nog een stap verder dan bij een EEG-onderzoek. Met een fMRI wordt naar de positieve en negatieve beleving, de engagement en de effectiviteit gekeken. Je moet overigens wel wat geld hebben, want de kosten kunnen tot 15.000 euro oplopen (misschien nog wel hoger).

Neuromarketing

Het EEG- en MRI-onderzoek vallen eigenlijk gewoon onder de term ‘neuromarketing’. Dit vakgebied bestaat al jaren, maar staat nog redelijk in de kinderschoenen. De huidige marketeer doet veel op zijn of haar gevoel of op basis van panels. Een EEG- of MRI-onderzoek wordt vaak niet eens overwogen of past niet binnen het budget. Tijdens mijn opleiding werden deze mogelijkheden overigens niet eens benoemd en ook bij de bedrijven waar ik heb gewerkt, zijn de termen nog nooit gevallen.

De toekomstige marketeer

Mocht neuromarketing in de toekomst een nog grotere rol gaan spelen, hoe ziet de persoon die dit vakgebied beoefend er dan uit? Zal hij of zij een neurowetenschapper in plaats van een marketeer zijn? Creativiteit zal in ieder geval nog steeds belangrijk zijn, want campagnes moeten nog steeds ontwikkeld worden, maar de neurowetenschapper kan jou vertellen welke campagne meer effect heeft. Overigens zullen panels ook nog steeds effectief zijn, want die kunnen inzicht in feiten en gedrag geven, maar met neuromarketing kun je ook het gedrag voorspellen.

Een bekend voorbeeld: Heineken

Iedereen heeft weleens een reclame van Heineken gezien. Het bedrijf had in 2011 een complete reclamespot klaarstaan. Hierin waren een paar mannen bij een bar met hun mobieltjes in de weer. Ze sturen foto’s en dergelijken naar elkaar. Met EEG, een analyse van de gezichtshuid en het volgen van oogbewegingen werd vastgesteld dat de situatie wel herkenbaar was, maar niet als positief werd beoordeeld. Het merk kwam te klein in beeld, de grap veroorzaakte weinig hersenactiviteit en na de onderzoeken was deze reclame dan ook verledentijd.

Moet je dus binnenkort een grote campagne lanceren waar sowieso al veel geld in gaat zitten? Overweeg dan een neurologisch onderzoek door middel van EEG of MRI binnen jouw testpanel. Hierna weet je zeker of jouw campagne wel of niet zal aanslaan. Wil je gewoon weten of het nieuwsbericht in de krant de juiste emoties losmaakt? Doe het dan gewoon door middel van een kleine testpanel.

Wil je, terwijl je op mijn volgende blog wacht, op de hoogte blijven van mijn avonturen? Volg mij dan op Instagram en Twitter.

BRONNEN
Customer First (2017). Brainfirst #1: MRI + EEG = neuromarketing [artikel]. Geraadpleegd op 24 juni 2017, van http://customerfirst.nl/achtergronden/2017/03/brainfirst-1-neuromarketing/index.xml
Meijer, P. (2017). Merkwaarden meetbaar in het brein [artikel]. Geraadpleegd op 24 juni 2017, van http://www.marketingfacts.nl/berichten/merkwaarden-meetbaar-in-het-brein?utm_content=buffer54fba&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=b.
Schilders, M. (2013). Nieuwe marketingtool: de MRI-scanner [artikel]. Geraadpleegd op 24 juni 2017, van http://www.marketingfacts.nl/berichten/nieuwe-marketingtool-de-mri-scanner
Sprout (2014). 8x neuromarketing in de praktijk [artikel]. Geraadpleegd op 24 juni 2017, van https://www.sprout.nl/artikel/8-x-neuromarketing-de-praktijk
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s