Hoe ziet de deeltijdopleiding Verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht eruit?

Ik had nog zoveel vragen over de deeltijdopleiding Verpleegkunde! Vrijdagmiddag kreeg ik daar eindelijk antwoord op. Tijdens het intakegesprek met één van mijn toekomstige docenten werden al mijn vragen doorgesproken. Ik weet nu dan ook heel erg goed wat mij in de grote lijnen te wachten staat.

Werken en studeren combineren, kan dit?
“In september start ik met de deeltijdopleiding Verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht. Deeltijd betekent dat ik één dag per week, op maandag, naar school ga en daarnaast bij mijn huidige werkgever blijf werken. Mijn indeling van de week wordt naar verwachting als volgt: maandag naar school, dinsdag werken, woensdag werken en vrijdag werken. Daarnaast zal ik vier flexibele uren werken die ik naar eigen inzicht kan indelen. Ik moet natuurlijk ook nog studeren. Volgens de docent die mij in de wachtkamer ontving, zou dit een goede indeling van de week zijn.”

Hoe ziet de indeling van de opleiding er ongeveer uit?
“Ik rond de opleiding tot verpleegkundige in maximaal 3,5 jaar af (als alles volgens plan loopt). In jaar één volg ik het eerste halfjaar theoretische vakken en het tweede halfjaar loop ik 2,5 dag per week stage. Daarnaast heb je tijdens de stageperiode van 20 weken een aantal terugkomdagen. Hoe ik dit ga indelen, weet ik nog niet exact. Waarschijnlijk neem ik voor de terugkomdagen vrij van mijn werk.

Het tweede jaar is weer opgedeeld in een half jaar theorie en een half jaar stage. In het derde jaar volg ik een minor (profilering), heb ik theorie en loop ik weer stage. Het eerste half jaar van jaar vier studeer ik af. Dit is eind 2020 en klinkt nog erg ver weg, haha.”

Waarom doe je geen duale opleiding?
“Een duale opleiding is op dit moment niet de juiste keuze voor mij. De docent die mijn intake deed, vroeg ook aan mij welke richtingen ik interessant zou vinden. Mijn antwoord was net zo breed als al mijn interesses. Ik heb leidinggevende ambities, ik vind acute zorg in het ziekenhuis (Spoedeisende Hulp), maar ook de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) interessant. Door de deeltijdopleiding te volgen, kan ik tijdens stages een beter beeld van de verschillende richtingen krijgen.”

Wat voor vakken krijg je?
“De opleiding Verpleegkunde aan Hogeschool Utrecht maakt gebruik van casusgericht onderwijs. Dit betekent dat ik bijvoorbeeld iedere week een casus krijg en ter ondersteuning bepaalde onderdelen van anatomie, fysiologie en pathologie moet bestuderen. Daarnaast krijg ik natuurlijk ook les in verpleegtechnische handelingen en zitten andere vakken, zoals psychologie en onderzoeksvaardigheden in mijn vakkenpakket.”

Moet je veel thuis studeren?
 “De opleiding geeft aan dat je ongeveer 30 uur per week moet studeren. Dit is inclusief de lesdag op maandag. Het aantal uren dat je dan op school bent verschilt, maar de docent gaf wel aan dat de lessen tussen 09:00 en 21:00 uur plaatsvinden en dat je dan dus beschikbaar moet zijn. Daarnaast maakt de opleiding van Blended Learning gebruik. Door middel van een digitale leeromgeving kan ik mij optimaal voorbereiden op de colleges. Die zijn dan ook vooral als verdieping bedoeld.”

Verwacht je obstakels tijdens de opleiding?
“Nee, eigenlijk niet. Ik weet wat het is om keihard te werken en om daarnaast ook nog te studeren. Het zou kunnen dat als het een heel drukke periode is, ik iets minder verjaardagen bezoek en drankjes drink, maar daar is vast wel begrip voor. Veel mensen in mijn omgeving studeren nog of zijn net afgestudeerd. Ik heb in ieder geval heel veel zin in de tweede helft van 2017 en ik laat het maar gewoon over mij heenkomen.”

Wil je, terwijl je op mijn volgende blog wacht, op de hoogte blijven van mijn avonturen? Volg mij dan op Instagram en Twitter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s