De tranen van het Joodse Museum in Berlijn

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn miljoenen Joden koelbloedig vermoord. Daarom zet ik voor deze titel ook geen ‘#hotspot’ neer, want zo ‘hot’ was het voor de Joden niet. Het was wreed. Dit is ook wat de ontwerper Daniel Libeskind in het Joodse Museum in Berlijn wilde laten zien en voelen. Lees in deze blog waarom je dit museum tijdens een bezoek aan Berlijn niet kunt overslaan. 

Het Joodse museum bestaat uit een nieuw en een oud gedeelte die door middel van een ondergrondse gang met elkaar zijn verbonden. Dit wordt vooral duidelijk wanneer je het museum aan de buitenkant bekijkt; wanneer je er doorheen loopt, heb je het niet door.

“Alles was aanwezig, maar niks was bereikbaar. Net als de hoop van de mensen.”

Je begint en eindigt in lege gangen met teksten op de muur en enkele spullen achter glas. Ieder kruispunt eindigt met niks. Hiermee wilde Libeskind de leegte laten zien en voelen.

Joods_Museum_Berlijn

Eén van de gangen komt bij een grote, zware deur uit. Achter deze deur bevindt zich de Holocaust Tower. Dit vond ik toch wel een van de meest indrukwekkende ruimtes. Alles was aanwezig: een trap, een raam en lichten. Alleen niks was bereikbaar. De trap was te hoog, de lichten deden het niet en het raam was onbereikbaar. Het was een stille, koude kamer die alleen met de buitenwereld in contact stond door de open spleet. Daardoor hoorde je het drukke Berlijn om je heen, maar je kon niet in contact komen. Alles was onbereikbaar, net als de hoop van de mensen.

20170429_12073020170429_120738

De Garten of Exile was al net zo indrukwekkend. Daniel Libeskind kreeg het met deze tuin voor elkaar om mij een duizelig, misselijk en verward te geven en dit was precies zijn bedoeling. De ondergrond is scheef en door te zigzaggen raak je langzaam de weg een beetje kwijt.

20170429_121117

Terwijl je een verdieping omhoog loopt, loop je over een heel lange trap die in de muur eindigt. Libeskind wilde hiermee laten zien dat de Joden nog veel hoop hadden, maar dat die hoop vaak nergens op uitkwam.

20170429_121639

De Memory Void is nog wel het meest bijzondere. Het geeft je een leeg gevoel en maakt verlies zichtbaar en tastbaar. Dit komt door het geluid dat de schreeuwende gezichten maken wanneer je er overheen loopt. Hierdoor is de ervaring ‘echter’.

20170429_123349.jpg

Bij één van de tentoonstellingen kom je ook de mythologische granaatappel tegen. Hier kun je jouw eigen wens in ophangen.

20170429_124433

Meer ga ik je niet vertellen, want dan is het allemaal niet zo spannend meer. Maar een bezoek aan het Joodse Museum is zeker een aanrader. Neem hier wel even de tijd voor.

Gegevens: Lindenstrasse 9-14, www.jmberlin.de.

Wil je, terwijl je op mijn volgende blog wacht, op de hoogte blijven van mijn avonturen? Volg mij dan op Instagram.

Advertenties

Een gedachte over “De tranen van het Joodse Museum in Berlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s