Wat is sponsored content en hoe zet je het in?

Denk jij dat deze website sponsored content bevat? Ja? Dan heb je de vraag goed beantwoord. Maar wat is sponsored content eigenlijk en waarom wordt het ingezet? In deze blog geef ik onder andere op deze twee vragen antwoord. 

Sponsored content is eigenlijk content die in redactionele content verstopt zit. De bekendste vormen hiervan zijn: een advertorial, series en films, blogs en vlogs, sponsortweets en bijvoorbeeld spellen, zoals die van ‘America’s Army’.

Sponsorvermeldingen

Wanneer er sprake van sponsoring en/of reclame is, moet dit voor de kijker/lezer duidelijk zijn. Door het internet vervagen de grenzen echter steeds verder. Hiermee is het consumentenrecht in het geding. Het probleem is alleen dat dit moeilijk aan te pakken is. Er zijn namelijk slechts richtlijnen voor sponsorvermeldingen.

Harde eisen ontbreken in dit verhaal en daarnaast zijn die richtlijnen opgesteld door verschillende reclamebureaus. De vloggers en bloggers die je tegenwoordig vaak tegenkomt zijn niet op de hoogte van de richtlijnen en ‘doen maar wat’. Neem bijvoorbeeld de vlogger Dylan Haeges. Wanneer het om een gesponsorde vlog gaat, gebruikt hij het woord ‘special’ in de omschrijving. Is het voor jou dan duidelijk dat het om gesponsorde content gaat? Voor mij in ieder geval niet.

Op sociale media gebruiken ook veel mensen een andere vermelding. Neem bijvoorbeeld ‘#Ad’ en ‘#Paid’. Deze vermeldingen worden ook voor heel andere doeleinden gebruikt.

image

Daarnaast is er ook geen eenduidigheid in televisieland. De ene zender gebruikt ‘PP’ terwijl de ander ‘product placement’ gebruikt. Ook komt het weleens voor dat er helemaal geen vermelding bij staat. Desondanks dit laatste feitje, tonen meerdere onderzoeken aan dat mensen reclame wel degelijk herkennen. Alleen wordt het pas opgemerkt wanneer een sponsorvermelding opgemerkt wordt. De visuele aandacht die een consument hiervoor heeft, is volgens Eva van Reymersdal (Universiteit van Amsterdam) van het type vermelding afhankelijk.

Het onderzoek van Sophie Boerman toont daarnaast aan dat mensen voornamelijk naar gezichten kijken en niet naar een logo rechts bovenin. Een duidelijke tekst bovenin het scherm werkt echter wel, omdat het groter is. Het beste effect wordt bereikt wanneer er van een combinatie tussen een logo en tekst gebruik wordt gemaakt.

Overige uitkomsten uit onderzoeken

Naast eerder benoemde feiten en uitkomsten van verschillende onderzoeken, zijn er nog een aantal uitkomsten naar voren gekomen.

  • Een waarschuwing kan een bijeffect hebben. De consument gaat op het product letten. Dit kan voor meer herkenning, maar ook voor een negatievere houding zorgen.
  • Mensen hebben 6 seconden nodig om te begrijpen wat de vermelding betekent.
  • De vermelding moet vooraf of tijdens de show (aan het begin) getoond worden.
  • Het inzetten van weerstandsstrategieën is belangrijk. Het soort waarschuwing kan effect hebben op deze strategie.
  • De stemming heeft ook invloed op hoe iemand op de waarschuwing reageert. Als iemand positief is dan kan hij of zij oppervlakkig en door een roze bril naar het product kijken. Wanneer iemand negatief is, heeft hij of zij een negatievere blik.
  • Het is belangrijk om mensen te informeren over de aanwezigheid van de sponsoring.

Wanneer valt gesponsorde content bij jou het meeste op?

Wil je, terwijl je op mijn volgende blog wacht, op de hoogte blijven van mijn avonturen? Volg mij dan op Instagram.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s