Waarom zetten wij met Pasen ‘paastakken’ neer?

Ieder jaar zet ik ze weer op een mooie plek in huis neer: paastakken. Maar waarom doe ik dit eigenlijk? Om op deze vraag antwoord te geven, heb ik naar de christelijke tradities rondom Pasen gezocht. Ja, ik ben als kind gedoopt en ja, ik heb op christelijke scholen onderwijs gevolgd, maar op de vraag waarom we ieder jaar met pasen paastakken neerzetten, kon ik voorheen nog geen antwoord geven. 

Palmpasen

Op de laatste zondag voor pasen is het ‘Palmpasen‘, de zesde zondag van de veertigdagentijd (vastentijd). Op deze dag wordt de feestelijke intocht van Jezus door Jeruzalem herdacht. Daar werd hij door Pelgrims met palmtakken verwelkomd. Al sinds de middeleeuwen wordt de intocht van Jezus nagebootst tijdens zogenaamde palmpaasprocessies. Kinderen lopen tijdens zo’n tocht achter een fanfare aan, met in hun handen palmpaasstokken. Deze stokken zijn in iedere regio anders, maar ze zijn wel allemaal versierd met bijvoorbeeld gekleurde eieren. Op deze dag begint voor christenen de Goede Week. Die eindigt de zaterdag erop tijdens Paaszaterdag. De gehele week staat in het teken van de overwinning op de dood door Jezus.

Palmtakken

Er zijn twee soorten palmtakken: die van de olijfboom en van de palmboom. Palmen staan symbool voor de koning en olijfbomen voor vrede, die door de koning werd gebracht. Zoals je misschien zelf ook wel om je heen ziet, worden er tegenwoordig allerlei soorten takken gebruikt. Populaire takken zijn takken, zoals die van de Wilg.

Het begin van de lente

Naast een religieuze betekenis staan de paastakken ook symbool voor de wisseling van de seizoenen. In het voorjaar werd het voorjaarsfeest tot de vierde eeuw rond 21 juni gevierd, daarna smolt dit feest met Pasen samen. Dit lijkt lang geleden, maar eigenlijk is het lentefeest al veel ouder. Al in de prehistorie begroeven Germanen (onze voorouders) eieren met de gedachte dat ze zo hun levensenergie aan de aarde konden geven. Daarnaast zwaaiden ze met de eieren over de grond om zo boze geesten te verdrijven, met de hoop op een goede oogst.

De paashaas

Paaseieren en paastakken staan dus eigenlijk symbool voor de lente en voor het feit dat nieuw leven onuitroeibaar is. We hebben dus het antwoord op waarom we paastakken neerzetten: meerdere antwoorden zelfs. Maar waarom dan de paashaas? Waarom is het een haas en geen paaskonijn? De haas was voor de Germanen een heilig die vanwege zijn vruchtbaarheid en de lentefeesten zijn vruchtbaarheidsfeesten.

Wil je, terwijl je op mijn volgende blog wacht, op de hoogte blijven van mijn avonturen? Volg mij dan op Instagram.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s