Amsterdam Marketing: de lading achter I amsterdam

I amsterdam. Bijna iedereen kent deze beroemde letters wel. Je kunt er niet omheen wanneer je bijvoorbeeld een bezoek aan het Rijksmuseum brengt. Dinsdag 22 november was ik op bezoek bij Amsterdam Marketing, waar Machteld Ligtvoet vertelde over de lading die zich achter ‘I amsterdam’ schuilhoudt.  Amsterdam is namelijk klein, maar doet wel met de grote ‘jongens’ als Rome en New York mee. Amsterdam Marketing wordt dan ook vaak door andere steden uitgenodigd om een presentatie over ‘City Marketing’ te geven.

Onze hoofdstad is divers en barst van de verschillende culturen. Zo wonen er alleen al in Amsterdam 180 verschillende nationaliteiten. Dat zijn er meer dan in New York, waar ze het met 178 nationaliteiten moeten doen. Dit is één van de aspecten die Amsterdam Marketing wilde uitlichten. Wie kent de portretten die her en der in de stad zijn geplaatst? Amsterdam Marketing heeft op die manier iedere Amsterdammer een gezicht gegeven. Niet alleen door middel van portretten in de stad, maar ook door bijvoorbeeld een wekelijks portret in het Parool te plaatsen.

Geen toeristenbureau meer

Amsterdam Marketing is al jaren geen toeristenbureau meer. Het bureau heeft vandaag de dag heel andere ambities. Zo wil zij met Amsterdam in de top vijf van Europa naar voren komen als: aantrekkelijke woonstad, een internationale zakenstad, een unieke stad voor bezoekers en een excellente stad voor congressen.

De ziel van de stad

Volgens Amsterdam Marketing is de ziel van de stad erg belangrijk. Hierbij is de aanwezigheid van de ‘échte’ bewoners, bezoekers en bedrijven van belang. Ligtvoet nam als voorbeeld de stad Praag, waar alleen maar toeristen rondlopen. Schoolklassen, gezinnen en bejaarden ontbreken in het straatbeeld. Alles draait om de toeristen en dit is ook aan het soort winkels te herkennen. Amsterdam Marketing wil hiervoor waken, want een goede balans is belangrijk. “Wanneer jij in de stad bent, maak jij voor zolang jij hier bent de stad net een beetje anders”, aldus Ligtvoet.

Ambassadeurs van de stad

Amsterdam Marketing wil bijdragen aan het verhogen van de trots van de bewoners van Amsterdam. Zij wil ervoor zorgen dat iedere bewoner ambassadeur van zijn eigen stad wordt. Daarnaast wil het marketingbureau de cultuurparticipatie bevorderen. De culturele agenda speelt hierbij een belangrijke rol. Amsterdammers moeten volgens Amsterdam Marketing hun eigen stad leren ontdekken.

Kwaliteitsbezoekers

Amsterdam Marketing wil ook het aantal kwaliteitsbezoekers verhogen. Het Leidsche Plein is namelijk leuk, maar hoeveel mensen gaan er nou eigenlijk naar de Jordaan? De stad moet volgens het bureau qua beleving groter worden; het aantal personen dat voor het authentieke Amsterdam komt verhogen. Bezoekers worden bijvoorbeeld verleid eens een pizza te eten in een minder bekende wijk, in plaats van een pizza bij een pizzeria op de Dam. Amsterdam Marketing schijnt dan ook geen lichtje op attracties als Madame Tussauds, maar wel op die ene hippe, onbekende straat in de Jordaan.

Bedrijven en congressen

Naast bewoners en bezoekers zijn bedrijven en congressen enorm belangrijk. Amsterdam Marketing wil dan ook laten zien wat Amsterdam nog meer in haar mars heeft. Behalve meer bedrijven en congressen aantrekken, wil het bureau ze vooral behouden. Daarvoor zet Amsterdam Marketing meerdere strategieën in. Denk hierbij aan het verbeteren van het product ‘Amsterdam’, het versterken van het imago van de metropool en het focussen op de iconen. Daarnaast zijn de volgende drie kernwaarden van belang: innovatie, creativiteit en handelsgeest.

Wat voor ‘toerist’ ben jij wanneer je in een grote stad bent? Of woon je misschien in een grote stad? Wat vind jij dan belangrijk?

Wil je, terwijl je op mijn volgende blog wacht, op de hoogte blijven van mijn avonturen? Volg mij dan op Instagram.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s