Renée: “Ik ga alsnog de studie verpleegkunde doen!”

In 2011 startte ik met de opleiding communicatie aan Hogeschool Leiden. Waarom ik deze keuze toen ter tijd heb gemaakt, weet ik eigenlijk niet meer. Ik denk dat ik voor de ‘makkelijkste’ weg koos. Op de middelbare school heb ik namelijk wel heel erg getwijfeld. Zo vond ik het vak Biologie wel heel erg leuk en interessant en haalde ik hier voornamelijk negens en tienen voor. Nu, zes jaar later, ga ik alsnog de studie verpleegkunde doen. In deze blog vertel ik meer over deze keuze en het proces dat hier aan vooraf ging.

Keuzeprofiel Economie en Maatschappij

In het derde jaar moest ik een profiel kiezen. Ondanks mijn interesse in het menselijk lichaam besloot ik toch voor Economie en Maatschappij te kiezen. Hierbij kon ik het vak Biologie aan mijn vakkenpakket toevoegen, maar ik koos voor Management en Organisatie. Ik wilde immers communicatie studeren. Dit wist ik toen al. In dat jaar deed ik al erg veel research naar verschillende opleidingen. Zo kwam de opleiding Geneeskunde ook weleens in mijn gedachten voor: “Misschien kan ik dan Oncoloog worden en mensen, zoals mijn oma genezen.” Ik besloot dat ik daar niet slim genoeg voor was. Achteraf gezien is dit een raar argument, want mijn cijferlijst was zeer goed.

Toekomstig communicatiespecialist

Tijdens de opleiding communicatie liep ik tegen veel drempels op. “Is dit wel wat ik wil doen?” Dit was een gedachte die vaak genoeg door mij heen schoot, maar ik besloot door te zetten en mijn opleiding af te ronden. Tijdens de opleiding kwam ik er wel achter dat ik schrijven erg leuk vond en dat online media mijn interesse trok. Naar aanleiding daarvan heb ik de minoren Media & journalistiek en Bedrijfsjournalistiek gevolgd. Mijn stages liep ik op een webredactie en online marketingafdeling.

Geen vast bureau voor mij

Vooral aan het einde van mijn opleiding kwam ik erachter dat een kantoorbaan niks voor mij was. Vier dagen per week van 08:30 tot 17:00 uur. Ik voelde mij net een robot. Ik studeerde daarnaast af en had ook nog een bestuursfunctie bij een poppodium. Sommige mensen vroegen mij ook weleens hoe ik dat deed. Dat vraag ik mij nu achteraf gezien ook af. Het was tijd om het tij te keren en om te gaan doen wat ik echt leuk vond. Ik ging op zoek naar banen en studies die mij in de toekomst meer onregelmatige uren en veelzijdig werk zouden opleveren.

Een lesje Nederlands?

Ik begon met het kijken naar wat ik vroeger wilde worden: docent. Toen ging ik naar mijn vorige opleiding kijken: communicatie. Ik kwam tot de conclusie dat de opleiding tot docent Nederlands wellicht wel iets was. Dat leek mij lekker makkelijk, want ik kon veel vrijstellingen krijgen en de Nederlandse taal was mij niet onbekend. Ik kwam tot de conclusie dat ik weer voor de makkelijkste weg koos. Want wilde ik de opleiding tot docent Nederlands doen, omdat ik dat echt heel graag wilde of omdat het mij makkelijker leek. Ik kwam tot de conclusie dat het de laatste reden was.

Werken in de zorg

Docent zijn lijkt mij op zich leuk, maar dan wellicht in de toekomst als docent Zorg en Welzijn of docent Verpleegkunde. Want mijn interesse in de zorg is nog steeds heel groot. Ik kan daar mijn zorgzaamheid voor mensen kwijt, ik kan mensen helpen en wellicht kan ik alsnog op de afdeling oncologie werken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik de SEH of een andere afdeling veel leuker vind.

Wat nu?

Ik ben inmiddels voor de deeltijdopleiding hbo-V aan Hogeschool Utrecht ingeschreven. Die start in september 2017. Daarnaast heb ik mijn boekenplank al met verschillende boeken uit het vakgebied aangevuld. Zo kan ik mij alvast inlezen en mijn kennis over het menselijk lichaam opfrissen. Verder breng ik zaterdag 11 maart 2017 een bezoek aan Hogeschool Utrecht, waar dan de open dag plaatsvindt. Ik heb namelijk nog best wel wat vragen over de stages die je moet lopen, maar ook over het eventuele duale traject bij UMC Utrecht.

Advertenties

3 gedachtes over “Renée: “Ik ga alsnog de studie verpleegkunde doen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s